Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2009 15:54 - Интересна статия:))
Автор: cocolina Категория: Забавление   
Прочетен: 2344 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2009 15:55


Приятели, вижте каква статия си намерих докато рових за съвсем различни неща в нета:) Поне за мен е интересна:)
Илюзорен контрол Усещането за власт ни заблуждава, че можем да контролираме събитията и ни вдъхва неоснователни оптимизъм и самомнение
image
Автор: Shutterstock
Какво причини финансовата криза? Отвъд очевидните отговори като "идиотизъм" и "алчност" натрапчиво стои въпросът как множество наистина умни хора бяха подведени и повярваха, че някои от ценните (доскоро!) книжа, могат да бъдат неотменна част от реалния пазар.

Според още непубликувано изследване, което предстои да бъде отпечатано в престижното списание Psychological Science (doi: 10.1111/j.1467-9280.2009.02311.x), чувството за власт кара хората да губят реална представа за своите възможности и способности да контролират бъдещето. В допълнение властта често предизвиква и необоснована вълна от оптимизъм, високо самомнение и инициативност.

Да хвърлим заровете

Учени от звездно трио университети (Stanford, London Business School и Northwestern University), ръководени от д-р Адам Галински*, провеждат елегантен експеримент, за да потвърдят хипотезата, че властта замъглява нашата реална преценка за контрол над ситуацията.

Изследователите разделят участниците в изследването на три групи. Първите пишат за събитие от живота си, когато са имали власт, втората - за такова, когато са били в подчинено положение, а третите - за последното си пазаруване (те играят ролята на контролна група). После всички са помолени да се включат в игра на зарове и в случай че се падне 6-ица да получат по 5 долара. Участниците могат да избират дали да хвърлят зара сами, или да оставят друг да го стори вместо тях.

Очевидно тук всичко е въпрос на шанс. В крайна сметка е все едно чия ръка ще мята зара. В контролната и "безвластната" група това е ясно разбирано и само около половината участници (58%) избират да играят собственоръчно. Групата на властта обаче не мисли така. Дори напротив - нейните членове смятат, че контролират ситуацията. Затова абсолютно всички участници в нея избират да хвърлят зара сами, сякаш могат да го управляват.

Учените отбелязват, че усещането за власт предизвиква инициативност, докато субективното усещане за безпомощност (от англ. powerlessness) ни прави плахи и неуверени, а оттам - и бездействени.

Контрол, оптимизъм и самомнение

На психолозите е известно, че усещането за загуба на контрол над живота (бъдещето) води до депресия, песимизъм и отказ от действие. Дали обратното също е вярно?

Екипът на д-р Галински изследва това във втори експеримент, където участниците са разделени на две групи - шефове и служители. Първите са във властова позиция, а вторите - в подчинена. Всички попълват въпросник как ще се справи фирмата им в бъдеще.

Резултатите потвърждават, че властимащите шефове имат два пъти по-силно субективно усещане, че контролират бъдещето от "служителите", и вследствие на това са много по-оптимистични.

Трети много подобен експеримент разкрива, че високото самомнение на хората с усещане за власт е много по-силно проявено. Предвид че усещането за власт е нарочно манипулирано (изкуствено създадено) в рамките на експеримента, е видно, че човек е много склонен да се надценява.

Учените допълнително доказват тази ни склонност, давайки възможност на участниците сами да оценяват в каква степен могат да влияят на въпроси като изборните резултати или икономическото положение. Както вече сами можем да се досетим, властимащите мислят, че имат голямо влияние дори върху тези, меко казано, трудно контролируеми глобални въпроси.

Пази боже сляпо да прогледа

Претендентът за победител в наскоро разразилото се състезание за най-голяма финансова пирамида в историята Бърнард Мейдоф също е бил човек с усещане за огромна власт. Управлявал е сума, по-голяма от брутния вътрешен продукт на повечето държави по света, считан е за един от малкото хора, можещи да повлияят на борсовия индекс NASDAQ... Дали именно това чувство за власт не изиграва лоша шега на хора като него, например на шефа на автомобилния гигант GM Ричард Уагънър или наскоро уволнения изпълнителен директор на Merill Lynch Джон Тейн?

Според авторите на изследването илюзорната представа за пълен контрол над живота, породена от усещането за огромна власт, в съчетание с ведър оптимизъм, желание за действие и огромно самоуважение би могла сериозно да подхлъзне човек. И ако съдим по безразсъдните решения и действия на шепа хора във финансовия сектор през последните години, точно така и става.

Човек обаче може да владее себе си. Според Адам Галински мнозина се учат да управляват емоциите си и да контролират своите илюзии. От друга страна, без привидно неоправдан оптимизъм и вяра в способността да променяме бъдещето, както само желаем, не биха съществували велики хора, които да подемат сякаш невъзможни за спечелване битки - хора като Линкълн, Майка Тереза и Мартин Лутър Кинг.

копирано от Капитал.бг
 


Тагове:   контрол,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - табладжия
15.04.2009 16:04
има хора които притежават контрол над зара т.е. могат да хвърлят каквото си пожелаят и то не е непременно шестица.понякога единицата или тройката са ти необходими или да го наречем по - полезни от шестицата.трябва само да вярваш и да знаеш от какъв зар се нуждаеш в конкретната ситуация.
това с хвърлянето само на шестици е най лесно осъществимо просто капваш малко олово на единицата. но когато в играта ти потрябва единица си загубен, а това рано или късно ти се случва.
цитирай
2. cocolina - и също така много интересен коментар:)!!
15.04.2009 16:23
а уж и аз съм табладжийка:)
цитирай
3. karanikolov - Но какво е илюзия?
16.04.2009 08:48
И защо считаме,че Мейдоф е сгрешил?
цитирай
4. cocolina - дали е сгрешил?
16.04.2009 11:01
и аз се чудя:)
цитирай
5. karanikolov - Може би не е
16.04.2009 11:29
70 годишен човек едва ли го плаши затвор, и срив в кариера и т.н...
А парите е искал да ги вземе - и ги е взел.
Също и с Джон Тейн - какво му пука,че фирмата била фалирала..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocolina
Категория: Забавление
Прочетен: 428871
Постинги: 128
Коментари: 700
Гласове: 7094
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930