Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2008 22:07 - къде отидоха добрите нрави...
Автор: cocolina Категория: Други   
Прочетен: 17946 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 25.04.2008 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Младежът в магазина понечи да каже на възрастната жена, която обслужваше ,че изглежда добре, като всъщност и направи комплимент, с това червило, и тази жилетка, сте супер - в отговор обаче получи, абе ти какво, с бабите ли се закачаш, дотам ли си я докарал??? 
         Та,  искам да поразмишлявам, по повод колко сме различни поколенията,  дали предишните наистина са по-различни от сегашните..
          Преди време, в едно предаване, няма да го споменавам, щото не ми е от най-любимите, но, се вихреше дискусия относно младото поколение, и агресията.Там беше поканено и едно момиче, което бе спечелило някакъв чуждестранен конкурс за най-добро есе, дванадесетокласничка Тя започна да обяснява, че тъкмо и техният учител по история, им говорел за това преди седмица. Как младото поколение било много по-лошо, неучтиво, агресивно, че нямало нищо общо с ценностите на предишното и тн.
           Слушах я и си казах, - абе, тая защо е спечелила въобще конкурса, за да слушаме едно и също ли?  След което тя завърши - това всичко е било написано на древен египетски папирус..Много ме впечатлиха последните думи. 
            Всичко се повтаря , явно..Панта рей, но дали всичко се изменя наистина? 
            Има неща, които си остават константа. Както Граф Сен Жермен, който възкликва в Махалото на Фуко - "Толкова ми е трудно, да гледам, преминавайки  през различните епохи, как  хората всеки път повтарят едни и същи грешки,.."


Тагове:   отидоха,


Гласувай:
12



1. krotalka - Всичко е въпрос на домашно възпи...
25.04.2008 23:41
Всичко е въпрос на домашно възпитание и настроение. Ако в къщи си научен на добри обноски и учтиво отношение към другите, това си казва думата. Може да не си в настроение, тогава няма да направиш комплимент, но и възпитанието няма да ти разреши да нанесеш обида.


Весели празници.
цитирай
2. ledzeppelin - На мен често ми се случва..
25.04.2008 23:53
..да отвръщат с учудване на комплиментите ми.Или дори с псувня.Ами просто,когато ми харесва нещо искам да го покажа.

Спомням си една девойка на касата в 199.
Казвам си "каква е хубавка" и й казвам,че ми прилича на Салма Хайек.А тя ме поглежда чоглаво и ми се тросва "Това ще го приема като комплимент"...ами че естествено!

А всъщност няма значение.
цитирай
3. cocolina - кроталка
26.04.2008 00:04
Съгласна съм с теб, че възпитанието си казва главната дума..
цитирай
4. cocolina - Лед Цепелин:)
26.04.2008 00:11
Те са ми любими със Stairway to Heaven, bye the way -:)))) При Чалдини, който поне според рекламата на книгата е най-четения социален психолог в света в последните години, срещнах нещо интересно, един експеримент, свързан с комплиментите, и съответно изводи, които са общо взето близко до ума , но си е друго, като ги вържеш с голямо изследване...та ми беше доста интересно каква е корелацията между комплиментите и мозъка...или комплиментите и бъдещо поведение към този от когото се "сипят", и дали има някакво значение дали са заслужени или не.Много е дълго обаче да го дам тоя интересен пример тая вечер, доста трябва да ми танцят пръстчетата по клавиатурата..но ще гледам утре по някое време да ти го напиша, интересно е като факт!
цитирай
5. karmensita1 - Чудесна тема
26.04.2008 07:44
Чудесна тема за комплиментите!Трябва да се развие!
Работя с хора и получавам много комплименти,които ме радват и повишават настроението.Те са нужни,било като оценка на работата,било като повишаване на настроение и самочувствие.Проблемът е,че често с комплиментите в днешно време се търси изгода.Има хора,които си мислят ,че щом ти направят комплимент-стават агресивни,смятат че си им задължен.За щастие са малко,но достатъчно са да ти отровят очарованието от хубав комплимент.Например,направят ми комлимент,отговарям сдържано и възпитано с усмивка "Благодаря" и продължавам работата си.Но съответният индивид го приема за съгласие за начало за свалка.Или да ти поиска служебна услуга извън правомощията ми.Лично аз също правя комплименти за добре свършена работа и добро отношение,но накрая ,и казвам довиждане.В случая при мен е просто като оценка.Защото обичам работата си,хората да се чувстват добре при мен и по този начин начин реагирам съответно ,когато отивам на друго място.Става спонтанно.Това е моето "Благодаря"-с повечко думи.Затова ми става неприятно,когато някой злоупотреби.Но ,смятам,че като не ти харесва комплиментът-т.е. начинът по който ти го казват,може да отговориш едновремено възпитано и отрезвяващо,а не като горните личности,които бяха описани в статията.Просто тези жени явно са били потърпевши.Това се отнася и за мъжете.Има жени,които са още по-нагли,когато харесат мъж.Въобще темата необятна.
Колкото за поколенията,от една страна нещата наистина се повтарят.С тази разлика,че сега агресията започва много отрано-резултат от многото простащина,излъчвана от телевия,интернет ,преса-пр.Биг Брадър,Иван Айдъла и др.Малките деца приемат нещата буквално,а не като нас с ирония.Проблемът е,че когато нещо се приеме от малък като нормален стереотип на поведение,това си остава за цял живот.В случая важи със пълна сила поговорката за първите 7 години.Такаче,тепърва ще видим какво поколение ще израстне сега....
цитирай
6. cocolina - Да, съгласна съм с теб:)
26.04.2008 07:59
Темата е необятна:) Сега в момента книгата не е у мен, но ще напиша малко от нея, като си я взема..., ако беше до копи-пейст, досега да съм го направила:)))
цитирай
7. tota - Добрите нрави ...добър начин на общуване и обноски...
26.04.2008 08:52
Трябва да се възпитават за да ги има и за да се усмихваме по - често...И още към темата: "Ползата от комплимента
Казвайте комплиментите колкото може по-често и на всеки, който ги заслужава. Прилагайки на практика научената от Вас теория, ще направите комплиментите си леки, приятни и най-важното – много ефективни.

Всеки събеседник приема добре комплименти. Не са изключение и хората в бизнес-средите. Всеки се чувства добре, ако някой иска да му каже нещо приятно. След това по-лесно се прощават евентуалните грешки и несъгласия.

Хората, които са доволни от получения комплимент, веднага се усмихват. Заедно с усмивката се повишава настроението на човека и той придобива позитивна нагласа. Вие също ще се усмихнете, и Вашето настроение също ще се повиши. Така че, правете комплименти – те са от полза и за Вас самите!"

http://karierist.com/kariera_prilozna_psihologia/PP_0021.htm?pg=3

Поздрави! Само доброто да те спохожда, Дони! Ако трябва да ти направя комплимент - най-подхожда думата - доброта!
цитирай
8. victoriavselena - Темата за поколенията
26.04.2008 09:00
е наистина древна, но ако всяко следващо поколение прилича на предишното, светът няма да се развива напред.
По повод на комплиментите - в книгата за Четирите споразумения пише да не приемем нищо лично, нито обидите, нито комплиментите. Това са само думи и с нищо не променят това, което сме ние всъщност.
Но винаги е приятно да чуем добра дума. Жалко е, че сме го забравили и ставаме подозрителни, когато ни се случи
цитирай
9. donichka - :-)
26.04.2008 09:56
Хубава тема! Никой никога не се замисля, че някога е бил млад/малък и че след години ще бъде... по-малко млад! ;-) И всеки бърза да осъди другото поколение.

цитирай
10. cocolina - Така е , Насе:))) Куриозът е,
26.04.2008 10:18
в това изследване, което споменах, че дори хората да са били наясно, че не им казват истината, а просто им правят комплимент , са реагирали положително и със симпатия, странно но факт..А иначе ,честно казано, не мисля че да си добър в днешно време е голям комплимент....Но ти благгодаря:) Прегръщам те и те целувам!
цитирай
11. cocolina - victoriavselena - не съм чела книгата за
26.04.2008 10:21
Четирите споразумения, но съм съгласна с нея...само че трудничко се получава понякога...
цитирай
12. cocolina - donichka - нали:)
26.04.2008 10:22
А времето така бяга, плюло си е на петичките и лети ли лети....
цитирай
13. kliment - Благодаря за интересния текст, ...
28.04.2008 00:52
Благодаря за интересния текст, който предизвиква много размисли. Аз съм склонен да идеализирам миналото или по-старото поколение. Не може да се говори само с пренебрежение за настоящето, защото има превъзходни млади хора. Колкото до коиплимента на младежа, струва ми се, че застаряващата дама е била без такт. Глупаво е да се смята, че всеки комплимент е закачка.
Понякога се възхищавам на хората, уважаващи себе си и които са носители на естетика и хармоничност, но ето че човек може да се излъже в представите си, какъвто е и случаят с младежа, споделил на висок глас възхищението си.

Не зная доколко е вярно това за домашното възпитание. От наблюденията ми стигам до убеждението, че за едно нещо Маркс е имал право: "битието определя съзнанието". Понякога, средата оказва своето влияние. Така си мисля все по-често.
цитирай
14. cocolina - Климент - радвам се , че вземаш отношение и ценя мнението ти:)))
28.04.2008 09:28
Според мен, нещата са комплексни, но доминантата лично за мен е характерът, сигурно и ти си виждал две или повече деца, възпитани по един и същ начин, и при едни и същи условия, да са коренно различни като поведение, и ценности даже.Характерът е нещо, което не можем да преборим, или ако осъзнаваме, че ни пречи нещо, евентуално може да променим, и то не знам докъде..а иначе и аз смятам че възрастните носят доста мъдрост и опит, и има какво да научи човек от тях, ако се допита..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocolina
Категория: Забавление
Прочетен: 426970
Постинги: 128
Коментари: 700
Гласове: 7094
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031